maanantai 26. maaliskuuta 2012

Isoja päätöksiä

Meillä oli pari viikkoa sitten hyvä palaveri arkkitehdin ja vastaavan mestarin kanssa. Nostin kustannusasiat kunnolla pöydälle, sillä haluan olla varma siitä, että meillä on varaa hankkeeseen. Rakennusmestari oli aiemmin sitä mieltä, että kivirakenteinen talo maksaa Helsingissä 3000 euroa neliöltä. Minun mielestäni tuo tuntui melko korkealta arviolta, ihmettelin, miten kukaan pystyy rakentamaan esim. 180-neliöisen talon Helsinkiin. Hän tarkisti arviotaan muutamalta asiantuntijalta ja tuli siinä 500 euroa/m2 alas. Eli kivitalon lähtöhinta on noin 2500 euroa/m2 ja puurakenteisen talon noin 2000 euroa. Näillä hinnoilla myös pankki arvioi rakennuskustannuksia.

Kokouksen kestäessä teimme radikaalin päätöksen jättää kellarin kokonaan rakentamatta. Taloon tulee 100 m2:n pääkerros ja nk. parvikerros (n. 50 m2), johon tulee tyttöjen huoneet + vierashuone. Vastaavan mestarin mukaan säästämme tällä ratkaisulla isoja summia, sillä kellarin rakentaminen viimeistellyksi asuintilaksi maksaa saman verran kuin yläkerran asuinneliöt. Sen sijaan parven rakentaminen tulee melko edulliseksi.

Tähän ratkaisuun päätyminen tuntuu mukavalta monella tavalla: pysymme varmasti budjetissamme, saamme kivirakenteisen talon eikä neliöitä tule liikaa, mikä on paitsi energiataloudellista myös muuten järkevää. Tytöt ovat sen ikäisiä, että kuuden, seitsemän vuoden päästä he muuttavat pois kotoa, ja asumme kahdestaan uuden talon neliöitä. Ai niin, ja maalämpökin mahtuu budjettiin.

Arkkitehti viimeistelee piirustukset sairauslomansa jälkeen ja rakennuslupahakemus saa pikapuoliin lähteä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti